Ender paşa, (İsmail Enver) Osmanlı Devleti’nin son yıllarında adını oldukça fazla duyurmuş, askeri anlamda en yükseklere ulaşmış ve siyasi başarılarıyla kendisini kanıtlamış bir Osmanlı subayıdır. Kafkas islam ordusu ve 3. ordu komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. İttihat ve terakki cemiyetinin kurucularındandır. 1913 senesinde Bâb-ı Ali adıyla anılan askeri darbe ile kurucusu ve yöneticisi olduğu cemiyetin iktidara gelmesini sağlamıştır. 1914 yılında Almanya devleti ile ittifak yapılmasını sağlayarak 1. Dünya Savaşı’na girilmesine önderlik etmiş, savaş halinde ise harbiye nazırı ve başkumandan vekili olarak orduda görev yapmıştır. Enver Paşa’nın doğum tarihi 22 kasım 1881, vefat tarihi ise 4 ağustos 1922 olarak kayıtlara geçmiştir. İsmail Enver, Atatürk ile aynı yılda doğmuş, uzun süreler yol arkadaşlığı etmiştir, sonralardan anlaşmazlıklardan dolayı yolları ayrılmış olsa da, birlikte kurdukları cemiyet adını tarihe yazdırmayı başarmıştır. Enver paşanın mezarı nerededir? Mezarı Abide-i Hürriyet Cami, İstanbul‘da bulunmaktadır.

Hayal Kurabilen Son Türk: Enver Paşa
Meşrutiyet’in ilan edilmesinde önemli rol oynadı. Dağa çıkan subaylar arasında en kıdemlisi olduğu ve önemli faaliyetler gerçekleştirdiği için Enver Bey, bir anda “hürriyet kahramanı” olarak kabul edildi, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin askeri kanadının en önemli isimlerinden birisi oldu.
Enver Paşa’nın Hayatını ve Askeri Mücadelesini anlatmaya ne bu sayfa nede ciltler dolusu Ansiklopediler yetmez. Başbuğ ATATÜRK gibi Cepheden Cepheye ikbal düşünmeden Türklük ve Türkçülük için Yıllarca savaşmıştır.